Kasvatustieteen perusopinnot etänä

Mukavaa on aloittaa sunnuntai kasvatustieteen luennoilla suoraan sänkyyn. Luennot ovat toissaviikolta Oulun yliopistolta ja tarjotaan myös tallenteina Optiman kautta. Kokonaisuus tarjotaan kokonaan verkossa, joskin luennoille on mahdollista osallistua myös paikan päällä. Utsjoen ja Oulun välinen etäisyys on 650 kilometriä, joten kokonaan verkossa tarjottavat opinnot mahdollistavat opintojen suorittamisen työn ohessa. Tästähän on toki etua kaikille työn ohessa suorittaville asuinpaikasta riippumatta.

Kuitenkin arktisella alueella asuvalle kokonaan verkossa suoritettavat opinnot tarjoavat muitakin etuja. Kaupunkilaisiin verrattuna arktisen alueen ihmiset ovat enemmän yhteydessä luontoon ja vuodenaikoihin, koska metsästys- ja keräilykulttuuri ovat arkipäivää. Syksy on opintomaailmassa hyvinkin hektinen, koska kouluvuosi alkaa syksystä. Samaan aikaan sattuu sitten marjastus, kalastus, metsästys, porotyöt ja monet muut syystyöt. Luonnon työt tehdään luonnon ehdoilla eikä niistä ole neuvotteleminen: marjat säilyvät luonnossa vain hetken, hirvenpyyntiä säätelee laki, kalastusta sää. On siis järkevää, että opinnot tällaisissa tapauksissa joustavat. Arktinen pedagogiikka ja saamenpedagogiikka käsittelevätkin näkökulmaa, että opetus tulee ihmisen luokse juuri siihen paikkaan ja tilanteeseen, jossa ihminen kulloinkin on.

Näin siis tänään käy myös minulle, opetus tulee sunnuntaiaamuna sänkyyn. Tämän mahdollistaa sekä Oulun yliopiston suunnittelema verkko-opintokokonaisuus, että puhtaasti viihdetarkoitukseen suunniteltu kotiteatterilaitteisto. Sattuipa niinkin, että videotykin lamppu poksahti juuri kun olin aikeissa katsoa Salatut Elämät-elokuvaa uteliaisuuttani. Koen tämän johdatuksena, enkä ole yrittänyt katsoa toiste. Joka tapauksessa, videotykki on toistaiseksi korvattuna televisiolla insinööripatentein. Ei tule välttämättä enää lisäarvoa luentoihin, vaikka ne tulisivatkin valkokankaalle.

Teknisesti tämä kokonaisuus on toteutettu niin, että 4G-verkon signaalia on jouduttu ensinnäkin vahvistamaan tehokkaalla suunta-antennilla, jotta asunnossani olisi videoiden suoratoistamiseen riittävä verkkoyhteys. Nopeus ennen suunta-antennia näytti tältä:

Nopeus tänään mitattuna suoratoiston aikana näyttää tältä:

Eli huima parannus. Yhteyden lisäksi hyödynnän Chromecastia suoratoistamiseen. Yliopiston luennot ovat toteutettuna Vimeolla, joten puhelinappsin kautta videot saa suoratoistettua televisioon.