Alkuperäiskansat ja peliteollisuus

Alkuperäiskansojen tarinat ovat inspiroineet jo monia pelejä. Suurella mielenkiinnolla odotan itse vuonna 2018 julkaistavaa Mulakaa:

Mulaka perustuu Tarahumara-alkuperäiskansan perimätietoon ja taruihin. Peliä on kehitetty yhdessä ihmistutkijoiden ja Tarahumara-heimon kanssa.
Alkuperäiskansojen kulttuurien käytössä peliteollisuuden lähteenä voi olla kuitenkin monenlaisia eettisiä ongelmia. Kulttuurinen lainaaminen voidaan kokea vähemmistökulttuureja sortavana tai identiteettiä riistävänä. Toisaalta taas pelin tekeminen voi olla monille vähemmistökulttuureille tapa lisätä tietoisuutta globaalissa mittakaavassa sekä säilyttää arvokasta perimätietoa tai kieltä. Tämä siis siinä tapauksessa, että kulttuurinen lainaaminen peliin on tehty oikeista lähtökohdista alkuperäiskansaa kuuntelemalla ja faktat tarkistaen. Pelaajan näkökulmasta kulttuurilähtökohtainen peli ei välttämättä näyttäydy samalla tavalla houkuttavana juuri edellämainituista syistä – pelin tekemisen energia kohdistuu oikeisiin faktoihin sekä niiden oikeaan esittämiseen eikä välttämättä niinkään palattavuuteen ja pelin sisältöön.

Mulakan tekijätiimi vakuuttaa ottaneensa asiat huomioon: peliä on kehitetty yhdessä ihmistutkijoiden sekä alkuperäiskansan itsensä kanssa. Pelin tuotoista osa mahdollisesti kohdistetaan järjestöille, joiden pyrkimyksenä on Tarahumara-kulttuurin säilyttäminen.

Mulaka was designed hand in hand with renowned anthropologists and Tarahumara leaders to capture the true essence of the culture in the game. We have unearthed old books, crumbling texts and forgotten diaries and gotten the most playable elements, as well as the coolest myths and stories and recorded authentic Tarahumara dialogue. Everything has been done so you can experience the power and adventurous history of this culture. From narration in their indigenous language, to music unique to the region, experience an authentic representation of Tarahumara culture. (Lienzo)

Proceeds from the sales of the game are donated to organizations that help preserve this culture.

Peli julkaistaan hyvin laajalla jakelulla PC:stä eri pelikonsoleihin. Jopa Nintendo Switch saa oman julkaisunsa. Jää nähtäväksi päätyykö osa tuotoista pelin kohteelle, Tarahumara-heimolle, ja ovatko pelintekijät kohdelleet kulttuuria oikeudenmukaisesti myös heimon itsensä näkökulmasta.

Alkuperäisnäkökulmasta on tuotettu pelejä aiemminkin. Pelasin kesälomallani läpi Never Alone – Kisima Inŋitchuŋa-pelin, joka kertoo yhden Iñupiat-kansan tarinoista:

Never Alone (Kisima Ingitchuna) is the first game developed in collaboration with the Iñupiat, an Alaska Native people. Nearly 40 Alaska Native elders, storytellers and community members contributed to the development of the game. Play as a young Iñupiat girl and an arctic fox as they set out to find the source of the eternal blizzard which threatens the survival of everything they have ever known.

Peli toteutettiin alkuperäiskansan avulla. Alkuperäiskansa omistaa oikeudet peliinsä sekä hyötyy pelin tuotoista.

Molempien pelien kohdalla tulee väkisinkin opittua kohdekultuureista jotakin. Pelit alkuperäiskansakulttuurien esilletuojana ovat uusi, mutta nouseva trendi. Peli voi jakaa, juhlistaa ja laajentaa kulttuuria – Se voi yhdistää alkuperäiskansan vanhimmat ja nuoret sukupolvet ihan uudella tavalla. Itsestään näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan pelisuunnitteluprosessin täytyy olla hyvinkin syvällinen, kulttuurin kaikissa kerroksissa ja ehdottomasti kulttuurin edustajia kuullen ja kuunnellen.